LA LLUNA EN VERS

 

La Lluna en Vers, una cruïlla d’estils, llengües i
propostes artístiques

La Lluna en Vers, el festival d’estiu de la Fundació Mallorca Literària, ha presentat la 16a edició amb un cartell que confirma, un any més, que la Lluna surt en el punt exacte on es creuen la qualitat, la innovació i la diversitat.

Enguany són 16 les propostes artístiques del festival, entre les quals destaquen Niño de Elche i el seu “Cante a lo gitano”, que compartirà nit el 9 d’agost en un concert doble amb Soleá Morente. Una aposta per acostar-nos al flamenc amb les ulleres de la contemporaneïtat i de l’avantguarda. Un pic més, revisitam l’arrel des de l’actualitat, però des de dues mirades diferents.

Clara Peya, el 19 de juliol, és un altre dels plats forts de La Lluna en Vers, que estrenarà “Corsé”, un projecte que gira entorn a la violència implícita en el concepte de perfecció. Ho farà en un vibrant directe acompanyada de teclats, bateria, sintetitzadors i les veus d’Aina Zanoguera i Carmen Aciar.

La poesia elevada a la màxima potència vendrà el 27 de juny de la mà de Christina Rosenvinge i els seus “versos sáficos”, un espectacle que romp la barrera del temps entre Rosenvinge i la poeta Safo per explorar conceptes com el desig, la passió i la llibertat.

El 21 de juny dona el sus a La Lluna en Vers el concert doble de Zetak i Lildami. El primer, una proposta fresca de música electrònica en basc del jove però experimentadíssim Pello Reparaz. El segon, ni més ni manco que el principal precursor de la música urbana cantada en català.

Arrel italiana, castellana, murciana i magribina tendran el seu espai també al festival. El 4 de juliol viatjarem amb Rachele Andrioli a les profunditats de La Puglia a través de la veu, la percussió i les tarantel·les. Bewis de la Rosa arriba trepitjant fort amb el seu «rap rural», una reflexió polièdrica sobre l’amor i el món rural de la seva Castella natal, la podrem gaudir el 30 d’agost en un concert doble amb Djamra, una immersió en les arrels del nord d’Àfrica guiada per l’electrònica. En conjunt, un viatge cap a noves sonoritats partint de les més velles.

Com fan els germans murcians Maestro Espada, que acaben de treure primer disc fruit de la fascinació comuna pel folklore hortà. Un projecte sorgit de castanyetes i distorsió, de llaüts i sintetitzadors, tradició i avantguarda, música popular i experimentació, que presentaran en primícia l’11 de juliol.

Pol Batlle estrenarà el 2 d’agost a La Lluna en Vers “A caballo voy”, un avançament del que serà el seu segon disc en solitari, una mirada al futur que promet sorpreses i nous desafiaments. Per la seva banda, el grup lleidatà Selva nua serà el 16 d’agost per primera vegada a Mallorca d’ençà del llançament de “Momentani”, el seu debut discogràfic: sonoritat pop amb influències soul i picades d’ullet a la música lo-fi.

Franca Masu, la dama de la cançó mediterrània, torna el 12 de juliol des de l’Alguer per presentar el recital “Amor i Mar”: un nou viatge carregat de matisos i d’onades en un escenari immillorable vora mar a la Colònia de Sant Pere.

La literatura i la poesia són sempre presents a La Lluna en Vers, enguany de forma més que explícita el 23 d’agost amb la proposta escènica Verbagàlia, que posa en diàleg dues de les obres més representatives i importants del teatre de Víctor Català, i el 6 de setembre amb el recital ‘Després del silenci’, de l’actriu Sílvia Bel i el músic Juan Manuel Galeas, amb textos de prosa i poesia de Maria Mercè Marçal, Dolors Miquel, Josep Carner o Joan Brossa.

El de Júlia Colom serà el concert de La Lluna en Vers dins el Mobofest, una col·laboració que es produeix any rere any i que demostra les sinèrgies existents entre els dos projectes culturals.

Des del 21 de juny fins al 6 de setembre, 12 caps de setmana d’estiu per gaudir de cultura a la llum de la lluna als ja habituals escenaris de Sant Joan, Binissalem i Santanyí, als quals se sumen enguany Porreres, Montuïri i la Colònia de Sant Pere. Perquè quan parlam de diversitat també ens referim al territori: La Lluna en Vers proposa una programació descentralitzada arreu de Mallorca, fugint dels grans nuclis urbans i situant l’art, la música, la literatura i la cultura com a veritable centre.