DITADES DE MEL

 Toni Jaume Martorell  

 

FRESH ALTERNATIVE MUSIC / 3 DE MARÇ / SELVA

Si sou usuaris de Twitter, és molt possible que hàgiu llegit alguna vegada la paraula redol fent referència a un sector o grup de gent determinat. De fet, ho podríem definir així: Redol (m, s.): Sector de la societat illenca establerta sobretot al Pla de Mallorca, part de Quíbia i en menor mesura al Raiguer, que consumeix esdeveniments culturals i festius, comparteix gust musical i una ideologia política (almenys a grans trets) i es topa, constantment, als indrets assenyalats. Dit això, demanar disculpes als creadors del nomenclàtor per si s’escapa de la seva definició més pura. Ara bé, es volia posar sobre la taula aquest concepte tan identificat per explicar que, a la primera edició del Festival Fresh Alternative Music, vam poder veure que hi ha més d’un redol.

 

De fet, per una persona que no tenia coneixença que n’hi hagués més d’un, va ser impactant arribar a un lloc (la discoteca Selva) i veure que allà tothom es coneixia menys, efectivament, qui escriu aquestes línies i els seus companys de viatge. I probablement va ser impactant pel motiu de la reunió: veure Bilo, Bad Shades, Guille Wheel & The Waves i els Go Cactus, bandes que podrien haver estat les protagonistes de qualsevol esdeveniment on el redol del Pla i Raiguer s’hi hagués trobat ben còmode. També s’ha de dir que, com és d’imaginar, els dos redols comparteixen poques coses més enllà del gust musical. Però, i és que a vegades no basta? Així mateix, deixarem aquest debat i investigació per a més endavant.

 

El concert quàdruple es va obrir amb Bilo, una de les bandes amb més qualitat musical de Mallorca. A S’Altra Música som profetes de la seva música, que es vol escapar dels esquemes convencionals i que arrebossa imaginació i perícia. Alhora, però, també s’ha de reconèixer que el bolo que van oferir al Fresh no va ser dels millors que recordarem dels calvianers, una mica apagats de volum i passant una mica de puntetes. Els Bad Shades, per la seva banda, van sonar molt més descarats, amb desimboltura i amb una confiança en si mateixos i amb música fresca que va compensar les seves mancances en la composició dels temes. Guille Wheel & The Waves era el cap de cartell de la nit, i el públic ho va corroborar. Després d’un bon grapat d’anys, Wheel ha tornat als escenaris amb nova música i la seva gent n’està molt contenta. Un pop-rock amb segell d’autor i amb molta energia damunt l’escenari que van donar bona fe de la seva gran qualitat. Finalment, tancaren el vespre els Go Cactus i el seu surf rock amb regust de pop, que ens van fer recordar per què s’han fet un nom durant tots aquests anys dins l’escena mallorquina.